Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΙ Άμφισσας: το χάπι δεν χρυσώνεται.

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Άμφισσας στην περιφέρεια σήμερα
  Η ανακοίνωση του Σχεδίου ‘Αθηνά’ από τον Υπουργό Παιδείας επιφύλαξε για την Άμφισσα μία …διπλή έκπληξη: Από τη μία, καταργεί το πολυδιαφημισμένο Τμήμα Εμπορίας &  Διαφήμισης, ένα Τμήμα που λειτουργεί, αν και με μεγάλη δυσκολία, στην Άμφισσα και από την άλλη μάς έφερε «από το πουθενά» ένα …καινούργιο Τμήμα, χωρίς καθηγητές, επαγγελματικά δικαιώματα & προοπτική, το «Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων»!
            Κι έτσι, αλλάζουν για …τρίτη φορά το αντικείμενο του Τμήματος! Η Άμφισσα διαθέτει αυτή τη …μοναδική πρωτοτυπία: να έχει αλλάξει σε 14 χρόνια… τρία γνωστικά αντικείμενα, χωρίς καμία μελέτη και χωρίς κάποια σύνδεση μεταξύ τους!! Δηλαδή, και …πολύ-ΤΕΙ-τες και …ερημοσπίτες!...
            Το θέμα θα ήταν  κωμωδία ΑΝ σε αυτό δεν εμπλέκονταν, οι τύχες των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να σπουδάσουν με τις θυσίες των οικογενειών τους και που κινδυνεύουν σήμερα να βρεθούν σε διαφορετική πόλη και ειδικότητα από αυτήν που είχαν επιλέξει και με σχολές και πτυχίο υπό εξέτασιν και αμφιβολία και ΑΝ δεν αφορούσε τις ζωές όλων μας που γίνονται παιχνιδάκια στα χέρια όσων σχεδιάζουν τη νύχτα πολυδιαφημισμένα και μεγαλεπήβολα σχέδια και την επόμενη το πρωί τα βλέπουν και γελάνε και οι ίδιοι και ο κόσμος όλος με τον ερασιτεχνισμό τους!
           Αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου και τη «διάσωση στο παρά πέντε» (σύμφωνα με δημοσιεύματα) του ΤΕΙ στην Άμφισσα, δημοσιεύτηκε το δελτίο τύπου της κας βουλευτή Φωκίδας. Στην «πανηγυρική» αυτή ανακοίνωση της η κα Μανδρέκα, μας καλεί να χαρούμε όλοι μαζί, και να συνεορτάσουμε για το μέγα επίτευγμα (για …3η φορά πανηγυρίζουμε για το «σώσιμο» του ΤΕΙ), την στιγμή που η Παιδεία κατεδαφίζεται στη χώρα μας. Ενώ η ανακοίνωση του Δήμου μας καλεί να βρισκόμαστε σε εγρήγορση! Προφανώς δεν είναι και αυτοί σίγουροι για το τι ακριβώς πέτυχαν! Την «καλύτερη δουλειά» έκανε πάντως η κα Αντιπεριφερειάρχης… Σιωπά. Μήπως ξέρει κάτι παραπάνω;
           Πολίτες της Φωκίδας, σπουδαστές και σπουδάστριες του ΤΕΙ μας, έχουμε χορτάσει από τις πανηγυρικές ανακοινώσεις τους! Αυτών που τα τελευταία 3 χρόνια εφαρμόζουν πολιτικές με τις οποίες οι κυβερνήσεις των μνημονίων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) μεταφέρουν τα εισοδήματα των πολιτών, των Ταμείων, των συντάξεων,  τα λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία, σε «ειδικά ταμεία» για να πληρωθούν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι. Και μάλιστα με αναγκαστικό τρόπο, που ο καθένας μας τον έχει νιώσει πολύ καλά στο πετσί του (χαράτσια, φορολογίες, «εισφορές αλληλεγγύης»… και βλέπουμε τι άλλο…). Τις πολιτικές που στηρίζουν ολοψύχως και ολοθέρμως οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες, που από τι μια κλαίνε για το ΤΕΙ και από την άλλη στηρίζουν τα μνημόνια και τις πολιτικές που το διώχνουν, το «αλλάζουν», το «τροποποιούν», το κάνουν εν ολίγοις «κομπολόι», όπως και τις ζωές όλων μας!!
          Ας μην ξεγελιόμαστε και ας μην πιστεύουμε ότι με ψίχουλα του τύπου «Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων» (και τα άλλα περισπούδαστα που αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου), οι πολιτικοί υπεύθυνοι της καταστροφής της περιοχής μας θα μας σώσουν! Απλά το πολιτικό τους μέλλον και την κενότητα της πολιτικής τους προσπαθούν να καλύψουν που δεν μπορεί κανένα «παντεσπάνι» τύπου ΤΕΙ, να σώσει!!
            Ο λαός, με πρώτους απ’ όλους τη νεολαία του, πρέπει να «απαγκιστρώσει» τη συνείδησή του από τα κόμματα των μνημονίων και της χρεωκοπίας και να αναζητήσει τις λύσεις στον δικό του αγώνα μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που με συνέπεια και σταθερότητα αντιπαλεύουν αυτές τις πολιτικές της εξαθλίωσης και της ληστείας του ιδρώτα του!
Καλωσορίζουμε τον  αγώνα των φοιτητών του ΤΕΙ Άμφισσας σαν έναν αγώνα αντίστασης της νεολαίας μας που πρέπει να αγκαλιαστεί και να ενισχυθεί. Ήδη σε ολόκληρη την Ελλάδα οι φοιτητές μαζί με τις τοπικές κοινωνίες κινητοποιούνται για να μην χάσουν τα αυτονόητα.
            Το σχέδιο «Αθηνά», δεν είναι παρά ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών, χωρίς κανένα παιδαγωγικό ή επιστημονικό κριτήριο και σχετίζεται με την προώθηση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
            Από τη δική μας πλευρά, είναι σαφές πως η πραγματική Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση είναι καθολικό δικαίωμα κι όχι προνόμιο και αυτός είναι ο δρόμος που θα βαδίσουμε.
Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλο τον λαό!
Η μόρφωση και η δουλειά είναι δικαίωμά μας!
Για το σχέδιο «Αθήνα», υπάρχει μόνο ένα μέλλον: Να αποσυρθεί εξολοκλήρου!
          
ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: